Novedades

La Serra compleix 5 anys de patrimoni de la humanitat
El president, la consellera i els representants municipalsLa Serra compleix 5 anys de patrimoni de la humanitat

El president, la consellera i els representants municipals

La serra de Tramuntana ha complit 5 anys com a patrimoni mundial de la UNESCO, en la categoria de paisatge cultural. Coincidint amb el dia de la declaració, el president del Consell, Miquel Ensenyat, i la consellera de Territori i Infraestructures, Mercedes Garrido, han presentat l’informe de la UNESCO que avala que la Serra continuï sent patrimoni de la humanitat.
Segons Ensenyat, «els mallorquins ja sabíem que la Serra és de les coses més guapes del món i n’estam orgullosos. Però, hem de fer un esforç perquè la gent entengui la importància de la declaració». A més, el president ha afirmat que «la Serra és viva i hi ha molta gent que hi habita. Per aquest motiu, cal conjugar la conservació dels elements que han fet la Serra patrimoni amb el desenvolupament social i econòmic dels municipis
Des del Consell, es vol tenir molt present l’opinió dels municipis. En aquest sentit, s’ha duit a terme una reunió amb els batles i les batlesses dels pobles de la serra de Tramuntana on s’ha explicat que, dins el Pla de Participació que començarà després de l’estiu, es constituirà una mesa de batles i batlesses, perquè les seves propostes sempre es tenguin en compte., També han assistit a la trobada el secretari tècnic de Territori i Infraestructures, Marc López, i el director insular de Territori i Paisatge, Miquel Vadell. La consellera Garrido, ha explicat que «continuam fent feina pel paratge de la Serra, perquè creim que es pot fer molt més per potenciar la declaració.»
D’una banda, pel que fa a l’informe, es destaca que els valors de la Serra no han canviat i això permet que continuï sent considerada patrimoni de la humanitat. En concret, fets com la desclassificació des Guix fan que la Serra pugui seguir tenint aquest reconeixement internacional. També es valora positivament l’impacte del turisme sobre la Serra. No obstant això, es demana que es controli aquest turisme. Per aquest motiu, el Pla d’Intervencions en Àmbits Turístics (PIAT), que es troba en redacció, «podrà regular l’impacte del turisme sobre aquest paratge.»
D’una altra banda, l’informe també anima el Consorci Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial a seguir connectant la Serra amb els centres educatius i potenciar els productes agrícoles. Des del Consell, s’ha posat en marxa un reglament per utilitzar la marca Serra de Tramuntana per als productes recollits o elaborats a la Serra.
Finalment, la UNESCO recomana potenciar la cohesió social entre el patrimoni mundial i els mallorquins i mallorquines. Segons Garrido, aquests «és el gran repte actual de les institucions, perquè necessitam posar l’orgull i el sentit d’identitat per davant.»
La consellera també ha volgut recordar que la declaració va ser fruit de la gran tasca feta des del Consell i gràcies als mallorquins. Mesos abans, es varen arribar a recollir més de 30.000 firmes en favor de la candidatura de la serra de Tramuntana. Cinc anys després, continua sent una realitat.

Compruebe también

Nova data VALLDEMOSTRA 2018

Relacionado

Translate »
A %d blogueros les gusta esto: